Basisgroep Topklas 4 t/m 8

Topklas groep 4 t/m 8
  

Ben je nieuwsgierig naar onze topklas? Lees dan gerust even verder, dan kan je lezen hoe een dag er bij ons uitziet. 

 

Op onze school, en dus ook in de topklas, starten we de dag in de kring. Hier bespreken we de dag en vertellen we aan elkaar wat ons bezighoudt. 

 

Na de kring gaan we aan het werk met rekenen, taal, spelling, begrijpend lezen etc.. Dit werk is de basisstof en moet gedaan worden. Gelukkig is het wel op eigen niveau en houden de juffen de instructies heel kort. Na dit blok doen we aan bewegend leren of werken we aan de sfeer in de klas. We willen dat alle kinderen zich prettig voelen op school en nemen daar de tijd voor! 

 

Tijdens het werk mogen we zelf bepalen waar we gaan werken. In de klas op een (wiebel)kruk of grote bal, staand bij een kast, zittend op een bankje of op een kussen op de grond of gewoon lekker op een stoel. We mogen ook buiten de klas werken op een plek waar we prettig kunnen werken en tussendoor even naar het beweeglokaal. Deze vrijheid geven de juffen ons zodat we onze energie goed kunnen verdelen en geconcentreerd kunnen werken.

In het tweede blok -na de pauze- werken we aan HB-werk. Dit is verdiepend werk en behoorlijk uitdagend. We krijgen maak- en denkopdrachten, leren hoe te leren, werken veel samen en kijken kritisch naar onszelf. Zo werken we veel aan én met onze talenten, maar werken we ook aan onze ergernissen en verbeterpunten. 

Het tweede blok sluiten we af in de kring waar we de ochtend evalueren en een doordenker of raadsel op proberen te lossen. Ook gebeurt het vaak dat een van de kinderen een presentatie wilt houden.

In de middag starten we met Engels, filosoferen, schrijven of topografie. Daarna hebben wij ‘Kernconcepten’. Bij kernconcepten werken we een periode aan 1 onderwerp waar geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, techniek en crea in verwerkt is. We krijgen een masterclass over het onderwerp en verschillende opdrachten. De opdrachten kunnen denk- en onderzoeksopdrachten, maar ook een maakopdracht zijn.

 

Als we de dag af hebben gesloten in de kring, is het tijd om naar huis te gaan. En omdat het dan pas 14.15 u. is, hebben we nog veel tijd om van de middag te genieten!

 


Constructie voor vallend ei.